Начало/ Събития / А.С.А.К.Б. среща "Етно сватбите"
Принтирай     Добави във фаворити       размер на шрифта [ a+ ] [ a- ] [ a ]

А.С.А.К.Б. среща "Етно сватбите"

19.02.2011
видяна 1012

  На 18.02.2011г. се проведе поредната среща на Асоциацията на Сватбените Агенти и Консултанти в България. И този път срещата беше изключително полезна и интересна за всички присъстващи.

 

 

  
  Невена Жекова от "Черга" ни разказа надълго и нашироко за всички характерни обичаи, задължителни елементи и атрибути свързани с автентичната Българска етно сватба. Кои обичаи са се запазили и до днес, и кои са модернизирани или внесени от други култури. Лично за мен беше изненада, че всъщност единствения запазен обичай е посрещането на младоженците по бяло платно от свекървата и захранването им с мед и сол. Всички останали, като: ритане на менче и гадаене за деца по цветчетата, хвърляне на букет и жартиер, чупене на питка, чупене на чаши, откупуване /надиграване за кокошка и торта  и т.н. са или "купешки" или толкова видоизменени , че вече нямат нищо общо с традицията и обичая. Други, са модернизирани или пригодени за съвременните условия, в които живеем. Обувката на булката се откупувала с една пара, която обаче си стояла в убувката й по време на цялата сватба. Сватбарите не трябвало да се връщат по същия път, от който са дошли и това поверие се спазва от много младоженци  и сега.

  Със сигурност няма да успея да преразкажа увлекателния разказ на Невена, а и не бих се опитала, защото сред нас тя е най-големият специалист  в етно сватбите и нейният опит не бих могла да събера само в няколко реда.

Сърдечно й благодарим за полезната информация и разчитаме на нея да продължава да ни обогатява с истории и обичаи, които бихме могли да прилагаме и в съвременната Българска сватба. :-)

  Следващата среща на членовете на асоциацията ще се проведе на 25.март.2011г. от 10.0ч. на познатото място: ADI'S COOK AND BOOK на ул.Будапеща 31.

  Тогава ще имаме удоволствието да се запознаем отблизо с всички тънкости свързани със сватбената фотография, своеобразни домакини ще бъдат Дани и Криси Златеви от Vista Visual.

Очакваме вашите въпроси към тях  в коментарите по долу или на и-мейл: meetings@asakb.bg

С нетърпение и любопитство очакваме срещата :-)
 

Йоана Томова

 

 
 Всички права са запазени. 2009 | RSS