Начало/ Статии / До Холандия и назад
Принтирай     Добави във фаворити       размер на шрифта [ a+ ] [ a- ] [ a ]

До Холандия и назад

11.11.2014
видяна 1615

 До Холандия и назад, или пътят на цветята.

 
trip-to-holland
 
Не знам от къде да започна.. толкова впечатления и емоции, четири дни изпълнени с цветя, изложения, оранжерии, нови места и хора, нова обстановка, препускане и надпревара с часовника, за да успеем да видим всичко. Времето се оказа  крайно недостатъчно, но за това пък ще имаме повод да се върнем пак :-)
 
Ще започна с благодарностите към хората, които направиха всичко това възможно. Боби Борисов, Благодаря за гостоприемството, за отделеното време и за отношението, ако не беше ти, нямаше да успеем да видим и една стотна от това, което видяхме. На Алекс, който ни показа борсата, от която всъщност идват нашите цветя, как изглежда, как функционира и колко сложно и различно е всъщност, ще отделя време, за да разкажа в детайли как се случва всичко, но в отделна статия. На Боби и Жани - моите прекрасни младоженци от Оазис Ривиера, които бяха наши гидове и домакини в Амстердам, знам , че искахте да направим още много неща заедно, но си запазвам правото за следващата екскурзия ;-).
На прекрасното семейство на Боби, които бяха нашите прекрасни домакини, за щастие въпреки дългите години живот в Холания са запазили прословутото българско гостоприемство. Топло , уютно и макар,  че се срещаме за първи път всички се чуствахме като у дома си , с приказки и веселие до малките часове.
 
Единственият  вариант да не пропусна нещо е да карам под ред...
 Още първият ден посетихме за кратко борсата на Flora Holland, защото същият ден се товареше тира с цветя и луковици за София. Мащабите на тази борса са трудно съпоставими с всичко, което съм виждала до сега. На другата сутрин в 5,30ч. Отново се върнахме, за да видим „Часовника” или „Търга за цветя”. Там където доставчиците от цял свят купуват цветята. С думи едва ли ще мога да пресъздам атмосферата на това място, за това е най-добре да разгледате снимките тук:
Същият ден посетихме изложението в Алсмеер, на производителите на цветя: Flora Holland-Flower Event.  В две от халетата на борсата бяха раположени в едната част саксиините растения, а в другата рязан цвят. Колко километра сме навъртяли и на каква площ се простира цялото изложение нямам представа, но вечерта в 18,30 бях сигурна, че краката не са мои вече J Дори не съм сигурна, че успяхме да видим всичко,  вървяхме на всички посоки, запленени от един или друг щанд, кой от кой по-атрактивен. Представителите на отделните фирми с широка усмивка ни обясняваха всичко, което ни интересува, кое кога се произвежда, кога се търгува,  кои са новите сортове и какво ли още не. Там се срещнах за втори път и с най-харизматичния човек в тази сфера- собственика на Anco pure Vanda- Steef Van Adrichem, от него получихме и поканата да посетим оранжериите му, той любезно се извини, че няма да ни посрещне лично защото трябва да бъде на изложението, но ни увери, че има кой да ни покаже и разведе там на място.

Anco Pure Vanda
Разбира се първата ни работа на другата сутрин беше да уважим поканата му.  Разходката ни започна от Шоуруума на Оранжерията, в който орхидеите са представени наистина като произведения на изкуството, още от там си проличава отношението, което имат тези хора към работата си.  От там ни въвдоха в оранжерията... Дори не знам как да опиша чувствата които изпитах в този океан от орхидеи... До където ти стига погледа растения закачени във въздуха. Всичко под конец, подредено като в аптека, няма едно кривичко или увехнало или счупено, всичките перфектни. Изящна красота. Огромни халета , всеки цвят в отделна оранжения. Отделно растения, които се отглеждат за рязан цвят, на друг място растенията, отглеждани за директна продажба. Всяка седмица от Тайланд пристигат нови 5000 растения и съотвено 5000 биват продавани. Какво е количеството на рязаният цвят , който се продава не разбрах, но със сигурност и там бройката е внушителна. След оранжериите отидохме в залата, в която се прави сортирането и подреждането в кутии, хладилните камери и т.н. Отново всичко под конец.. тези хора не разхвърлят ли???
На изпроводяк ни подариха каталози и плакати на фирмата, а ние разбира се се възползвахме от възможността да си купим от техните бутониери и диадеми за тяхната запазена марка Living Jewels.
 
Заредени с положителни емоции се отправихме към другото изложение на селекционерите: IFTF

Грандиозно, това е думата, с която мога да определя това място. В стеремежа си да привлече повече клиенти доставчици, всеки производител се бе постарал да направи своя щанд по-впечетляващ от останалите. Всичко беше МНОГО и ГОЛЯМО, много цветя, много цветове, много красиво...
 
Този ден имахме и още една дестинация- Амстердам. От тук щафетата на гидовете поеха Боби и Жани и след кратко пътуване по магистралите на Холандия се озовахме в колоритния Амстердам. Поради късният час забележителностите оставихме за следващия път, и поехме на разходка из улиците и магазинчетата за сувенири. Мога да опиша града по следния начин- стрранна комбинация от архитектурата и атмосферата на Венеция, съчетана с нощния живот на Студентски град- насвякъде млади хора, туристи и студенти, прословутите „червени фенери” със знойни каки подканящи минувачите да ги посетят, Cofee shop- ове, в които са забранени обикновените цигари, но „другите” са на почит :-), Магазини за „весели кексчета” „странни гъби” и още по-странни сувенири . За разлика от другите градове ,в които бяхме  тук определено е мястото за нощен живот.
 
Последният ден от нашата кратка екскурзия бяхме оставили за „всичко останало”- Посещение на градински центрове и  магазини, а вечерта сладки приказки до малките часове с нашите прекрасни домакини.
Със сигурност не съм успяла да разкажа всичко, което искам, но се надявам снимките и албумите да допълнят „картинката”.
 
В едно нещо съм аблосютно сигурна обаче- всеки човек занимаващ се с нашата професия трябва задължително да посети това място поне веднъж, вдъхновението и емоциите ще ме държат още дълго на метри над земята.
Йоана Томова
 

 
 Всички права са запазени. 2009 | RSS