Начало/ Статии / Фото моля!
Принтирай     Добави във фаворити       размер на шрифта [ a+ ] [ a- ] [ a ]

Фото моля!

01.10.2013
видяна 3465


fotografФото, моля! 
                                                     (или: Защо това струва толкова?)
 
   Ето че дойде време и за още една статия от поредицата „Защо това струва толкова?“. Сигурно много от вас ще се запитат откъде накъде си позволявам да пиша на тази тема предвид факта, че съм Флорист, а не Фотограф. Е... може и да не съм фотограф, но покрай всичките сватби, които съм украсила и организирала, бих казала, че съм наясно с всички услуги, свързани с този ден.
 
   Фотографията е едно от любимите ми хобита и наред със сайтовете за аранжиране и декор, най-често разглеждам фотографските сайтове както на колеги от бранша, така и на световно известни фотографи. И си позволявам смело да ви споделя, че репликата „Една снимка казва повече от 1000 думи” не е измислена просто така. Мога да ви споделя и още нещо... нашите фотографи по нищо не отстъпват на големите световни имена. За моя радост познавам лично повечето от тях и  освен добри професионалисти, са и страхотни хора - креативни, с чувство за хумор и най-вечe  психолози по неволя. Да, това е много важно качество, което трябва да притежава добрият сватбен фотограф, защото, ако той не е в състояние буквално за един ден да „влезе“ под кожата на младоженците, да ги усети и да успее да ги предразположи, колкото и добра  техника, дипломи и сертификати да притежава, резултата в последствие няма да е никак добър.  Дори Photoshop не може да оправи снимка, в която няма живот, емоция и атмосфера.
 
   Ако питате мен, за една хубава сватба са необходими три неща:  усмихнати младоженци, добър DJ  и добър фотограф, благодарение на който да видите в последствие какво всъщност се е случило на сватбата ви. Всички, които вече са минали под венчилото, ще се съгласят с мен, че този ден минава толкова бързо и неусетно, че когато уморени си легнете в първата брачна нощ, със сигурност ще си кажете „Кога мина този ден?” и вече с нетърпение очаквате снимките, за да можете отново и отново да се връщате преживявайки всеки един момент, усмивка, поглед, танц... затаен дъх или нескритата сълза на мама и татко, които този ден е предизвикал.
 
   На всяка среща с мои бъдещи клиенти, аз споделям едно и също нещо: "Мислете как ще изглеждат нещата на снимките!", защото в крайна сметка, това е „материалния“ спомен от събитието. Ето ви и главната причина много добре да помислите, преди да изберете вашият сватбен фотограф!
 
   Ако получавах по един лев всеки път когато съм чувала реплики от рода на: „ Имам един приятел, който обича да снима и скоро си купи полупрофесионален фотоапарат.”  или  „Майка ми  е намерила един много добър. Работил е в БНТ.”, щях да съм забогатяла със сигурност.
 wedding foto
   Мога да ви препоръчам поне десет наистина добри фотографи, но всеки един от тях има свой стил на работа и снимане. Освен това са много различни като хора. Важно е да се спрете на онзи, който ви допада и като човек, и чиято работа ви допада най-много от представеното портфолио от услуги.
   Да, първото и най-важно нещо е да разгледате портфолиото на фотографа. Ако стилът и вида на снимките ви харесва, изпратете запитване за свободна дата и стойности на пакет от услуги. След това си уговорете среща и преценете дали ви допада и като човек. Все пак той ще бъде до вас през целия този Най-важен-за–вас–ден. И не е без значение момента /не го пренебрегвайте/, ако нещо ви дразни в поведението му.
 wedding foto 1
   Както виждате не споменах никъде „ако цените ви устройват, тогава му се обадете”. Ако досега не сте организирали сватба, наистина няма как да сте в течение на цените и стандартите в сватбената фотография. Сигурно на много от вас би се сторила безумна офертата на някой професионалист, но не бързайте с оценките. Само леко „ще открехна завесата“ на задкулисието на сватбената фотография, за да разберете всъщност „Защо това струва толкова?
 
В общият случай, фотографът трябва да има студио, което е със специфични елементи като: осветление, декор, фон и пр.; минимум два професионални фотоапарата с няколко комплекта батерии, карти с памет и най-различни обективи; поне два доста мощни компютъра с няколко външни хард диска, на които да пазят архива си. Повечето пазят кадрите от сватбите си до 5 години след датата на заснемане.  Всичката тази техника и оборудване са изключително скъпи, както за закупуване, така и за поддръжка.
 wedding foto
   За да имате наистина качествени снимки те се заснемат във формат RAW. Този формат позволява при последващата обработка на снимката да не се разваля качеството им. Едва след обработката се прехвърлят в стандартния JPG, който вие можете да разглеждате и принтирате на хартия.
За сравнение. Ако снимката в JPG format e 4 MB, то в RAW е 40 MB. От една средностатистическа сватба обикновено фотографа има да „преслуша” около 1000 кадъра. Мисля си, че и сами можете да пресметнете количеството информация, което трябва да се обработи, форматира и запази. 
За онагледяване на необходимото време ще споделя личния си опит по този въпрос. След сватбата на моя брат получихме 2200 снимки, които първоначално разгледахме на слайдшоу. Уау! Това „разглеждане’’ продължи четири астрономически часа.  А избирането на снимки, които да извадим на хартия ни отне четири дни /докато ги отсеем до максимум 400 броя/.  В случая аз ви разказвам само за „разглеждане”, а представете си колко време отнема, за да се обработят тези снимки, ретушират, форматират и конвертират в стандартния формат. Това са дни и часове пред монитора. 
foto-jump
Така че, не си мислете  „Ето го този. дойде, пощрака малко с апарата и сега иска една торба пари.” А извън чисто техническата работа, която има да свърши, фотографът е преди всичко артист, който благодарение на таланта и опита си съхранява вашите спомени по най-красивия възможен начин.
 
 wedding photographer
Йоана Томова
 

 
 Всички права са запазени. 2009 | RSS