Начало/ Интервю / Едно интервю с Христо Лазаров Haldigital97
Принтирай     Добави във фаворити       размер на шрифта [ a+ ] [ a- ] [ a ]

Едно интервю с Христо Лазаров Haldigital97

04.03.2015
видяна 972

    Една от причините да обичам работата си е, че непрекъснато се срещам и опознавам най-различни хора, а в сферата на услугите свързани със сватбените събития това са предимно много креативни и позитивни личности.
 Преди години отново работата ме срещна с един наистина уникален „индивид”- оператор по призвание, монтажист, режисьор, но най-вече изключително креативен човек и страхотен професионалист.
 Под сериозното му изражение и солидна осанка се оказа, че има един изключително фин човек с невероятен усет към красивото и отношение към всеки детайл.
Всеки сватбен филм или видео за някакво мероприятие е като кино продукция излезнала от най-известните световни студия.
 През годините, в които сме работили заедно, а и благодарение на приятелството, което ни свързва съм разбрала едно, Ицо е истински маниак на тема „техника” и „най-доброто” в бранша.  Как е възможно всеки изкаран лев да влага в техника и обучения и да прекарва цялото си време пред компютъра в обработка и тестване на нови идеи, камери, обективи и всевъзможни джаджи, за мен наистина е впечатляващо и буди искрено възхищение.
 Самият факт, че всяка година той е от задължителните лектори на форумите за фотографи и оператори, както в България, а вече и в чужбина говори за уважението и на колегите му в бранша.
 Каквото и да кажа като суперлативи за работата му ще е малко, за това ще оставя на него да ви се представи, а на края на интервюто не пропускайте да видите клиповете, които съм споделила, защото те най-добре ще онагледят това, за което говоря.

Hristo Lazarov

• Здравей ти си?
АЗ СЪМ... Христо Лазаров. Създател и управител на фирма HALDIGITAL97.

• Koга реши, че видеозаснемането е „нещото“, с което искаш да се занимаваш?
Кога? Преди много години, когато гледах филма STAR WARS.

• Смяташ ли, че е задължително оператора да има диплома или да е учил за това или само таланта е достатъчен?
Талантът, според мен, е по-важният двигател! Времената, в които живеем, са много динамични, и съвремието се нуждае от специфична креативност. А креативността не се учи в училище. Разбира се, тя може да бъде подсказана, но няма ли вроден усет към нея – творчеството се разгръща по различен начин.

• От колко години се занимаваш професионално със заснемане на сватби и корпоративни събития?
Повече от 15 години се занимавам професионално със сватбена видеопродукция.

• От къде черпиш вдъхновение?
Най-вече от позитивните, креативните и свободно мислещите хора!

• Коя е най-приятната и съответно, най- досадната част от работата ти?
Всичко зависи от самите хора. От тяхното настроение и желание да се снимат. Опитвам се (и успявам!) да не търся и да не намирам досадни моменти в работата си.

• Имало ли е случай, в който си искал да смениш професията си?
Не! Изключително много обичам и уважавам своята професия.

• Коя е най-куриозната случка по време на сватба?
40-годишната разлика във възрастта на двойката. Този факт много ме озадачи!

• Случвало ли ти се е ти да откажеш на клиент и защо?
Да! Само веднъж! Причините бяха няколко. Неуважението към мен и услугите, които предлагам.

• Клиентите имат ли реална представа колко струва услугата „сватбено видеозаснемане”?
Не! Нямат ни най-малка представа каква инвестиция е необходима, за да получат качествен продукт; инвестиция както в техника, така и в умения, и в опит.

• Всички знаем , че това е скъпо удоволствие, колко пари инвестираш на година в техника и софтуер?
Не само инвестицията в техника е от значение! Аз инвестирам много и в учение, за което времето никога не стига, поради напрегнатото ежедневие на моята професия. А, за да си в крак с тенденциите на нашето време, е необходимо постоянно обновяване както на техника, така и на знания. Трудно ми е да посоча точно колко инвестирам в техника и ежегодни обучения.

• Колко време ти отнема обработката на видео за една средностатистическа сватба от 100 души?
Обработката на видеоматериала е изключително сложен процес, по който се работи често цяла седмица, а понякога и две, по 8 часа на ден. Времетраенето на процеса зависи от множеството елементи: с колко камери е било заснето събитието, ползвана ли е така важната за един сватбен филм опция за качествен звук и пр.

• Коя част от сватбата е най-вълнуваща според теб?
Най-вълнуващата част от този ден, разбира се, е „Светото Тайнство Венчание“.

• Какви съвети даваш на младоженците преди и по време на сватбата?
Съветите са от най разнообразен характер. Стартираме с подготовката – преминаваме през очакванията на младоженците, адекватната комуникация – самият ден, в който се случва реалното заснемане на Сватбения им ден.

• Случвало ли ти се е да сгафиш сериозно по време на сватба? Ако ДА!, то как се измъкна от ситуацията?
На всеки се случва! Ние преди всичко сме хора. Но изход винаги има! И той е в опита и професионалните умения, които са резултат от този опит.

• Напоследък много се препоръчва на сватбата да има двама оператори. Какви са предимствата?
Заснемането с 2 или повече камери на Сватбения ден дава възможност за по-добра филмова визия на филма. Двете камери дават сигурност, че няма да се пропусне нито един момент от събитието. Създава се по-голяма динамика и интересен поглед във видеоматериала. Също така, се ползват предимствата на допълнителните технически средства като кран, фарт, стедикам, въздушно заснемане и др.

• Какво мислиш за младоженците, които не искат видео на сватбите си и разчитат само на снимките?
Това, според мен, зависи от това как младоженците възприемат самите себе си, до колко ценят своите спомени и имат ли желание да ги предадат на своето поколение.

• Много е важно екипът, който отразява сватбите, да се познава и да е добре сработен. Но много често се случва да работиш с различни колеги фотографи. Кои са най-важните неща, които трябва да спазват и двете страни, за да протече събитието без проблеми и конфликти?
Това е интересен въпрос! Да, напълно вярно! Важно е екипите да се сработят, за да не пречат един на друг, както и за да направят отлично отразяване на Сватбения ден от двете творчески гледни точки. Винаги, разбира се, е добре да работиш с фотографи, които са професионалисти и имат т.нар. елементарна професионална и колегиална етика – елементарно професионално възпитание. Препоръчителното в този случай е младоженците да се обръщат за съвет или към видеооператора, или към фотографа за препоръка. Аз често давам такива съвети, ако бъдат потърсени от мен. Работата в екип води до отлично свършена работа и от двете страни.

• Смяташ ли, че по- леко се работи, когато сватбата се организира от професионален Сватбен агент?
Разбира се! Горещо препоръчвам услугите на Сватбен агент! Организацията е от изключително важно значение за всичко, което се случва както при подготовката, така и в самия ден на събитието. В повечето случаи коректния тайминг на сватбата е пълен провал при липса на организация. В бранша на тези услуги има все повече Сватбени агенти, които работят професионално, интересувайки се в детайли за нашата услуга. Това е добър повод да препоръчват коректно и със знание професионални услуги на видеооператори и фотографи. Сватбеният агент е като адвокат на младата двойка, който се бори за правата на младоженците, предпазвайки я от некоректни подизпълнители на услуги. А те в бранша на нашите услуги не са никак малко!

• Напоследък се появиха множество „Сватбени оператори”. Общо взето, всеки с по-скъпa камера или DSLR вече нарича себе си „про-...”. Какво ще посъветваш тези, които залитат към по-ниските цени и какво трябва да проверят, преди да наемат човека, който ще отразява „Най-важният ден в живота им”?
Ниската цена в съвремието на нашите услуги говори за 100% нискокачествена услуга. Ниските стойности на услугите ни се предлагат от хора, които тепърва навлизат в бранша. Хора без опит, без качествена техника и без качествена постпродукция. Също така, ниски стойности се предлагат от хора, които през уикендите решават, че са „професионални“ сватбени видеооператори. За технологията DSLR - тук манипулацията от страна на тези „професионалисти“ е изключително непочтенна към клиента. Ще дам само един пример с две марки автомобили: Каква е разликата между трабант и мерцедес? И двете са коли! Нали така? Темата за този тип технология е много спицифична. Изисква се огромна инвестиция в обективи, звукова техника, стабилизираща система и много други. Като не забравяме и най важното за тази технология - умението да работиш с нея!

• Какво мислиш за форумите за фотографи и оператори, които се организират? Достатъчно ли са или Колкото повече, толкова по-добре?
Има голяма необходимост от тях! Форумите са важни както за подобряване на уменията на видеооператорите и фотографите, така и за популяризиране на нашата дейност. Именно затова съм и член на НАПСФВ, която създадохме преди време с мои колеги съмишленици.

• Най-добрият съвет, който си получавал?
Винаги има какво да се научи. Съвети съм получавал множество пъти. Но най-добрият съвет, който човек можа да получи, е от самия себе си. А именно, постоянна и неуморна практика, която с времето утвърждава човека в дадена професия като Професионалист.

• Има ли въпрос, който никой не ти е задавал? Задай си го сам и ни отговори?
Въпросите са мното! Примерите също! Нека отправя въпроса като съвет към бъдещите младоженци. Когато търсят професионална услуга, никога да не се интересуват първо от цената. Този интерес по определен начин издава клиента, и това, че той не се интересува от качествената услуга, която се предлага. Качеството на услугата, човекът зад камера, професионалната техника, с която работи, нямат приоритет в съзнанието на младоженците. А това е пагубно за крайния резултат! В крайна сметка, става дума за Техните Спомени!

 - Около теб винаги има новини, нови проекти, нова техника, съвсем скоро фирмата ти се сдоби с първата в България камера и комплект обективи за 4К заснемане, а вече дори е факт и първата сватба заснета с тях. Защо се реши на тази сериозна инвестиция, каква е разликата с DSLR, за невежите като мен?
Благодаря за въпроса! Инвестицията в обективи и камера направих, защото винаги искам най- доброто за себе си и за клиента, да резолюцията 4К е възможно най -голямата потербителска за момента, и аз имам желанието да предложа най-доброто на своите клиенти, това е инвестиция дори и за самите тях, защото след години ще могат да видят отново в детайли своят най - вълнуващ ден. За DSLR технологията, на кратко, придава филмово изображение на картината и кара оператора да мисли докато снима, да бъде внимателен всяка една секунда, но както казах по горе в интервюто, за да си позволиш да предлагаш на клиента тази техология, трява да имаш нужните знания за работа с подобен род техника и най вече, голям набор от допълваща комплекта техника.

• Сподели с мен и за най-новият си проект, за който искрено те поздравявам. Предстои издаването на първата ти книга свързана с видеозаснемането, от къде дойде идеята и как се реши на тази стъпка?
Идеята за книгата е едно мое одавнашно желание, да споделя отпита си с колеги сватбени кинематографи от цял свят, с които малко или много разстояниата ни възпират да предаваме опит един на друг .

• За кого е предназначена книгата?
Книгата е тясно специализирана, на тема сватбена кинематография и е предназначена за кинематографи от цял свят, хора които истински се интересеуват от това как един сватбен кинематограф от балканите вижда нещата през своята призма.

• Ще бъде ли издадена и в чужбина и къде?
На този етап се очаква книгата да бъде издадена през м.Април 2016г. Книгата е предназначена за външния пазар, като изданието първоначално ще бъде само на английски, разбира се, при желание от страна на българските колеги, всеки един ще може да я закупи.

• Благодаря за откровените отговори, пожелавам ти успешен и
вълнуващ сватбен сезон!

Йоана Томова
 
За мен е чест и привилегия да споделя, че  съвсем скоро Христо Лазаров ще издаде книга, чрез която ще сподели своите идеи и впечатления за работата на видеооператора.
Книгата ще бъде на английски език и е предназначена за страни от Западна Европа.Ето и един кратък откъс от нея:

"The Wedding Video is no longer a 3-hour snoozefest for friends and family to watch only one time and then be tossed onto a shelf forever. The DSLR revolution has transformed that dreaded instrument of torture into a 4-5 minute short film with movie-theater quality cinematography. Your storytelling ability must match the production quality of your film, and the story comes to life through editing. The 3 hour wedding video was pretty simple, one clip after the other, no creativity or storytelling required. Editing has become the single most important part of making your wedding film successful. Pretty footage doesn’t cut it: you need a story, a story everyone can enjoy. After a hard day shooting 900 clips at a wedding do you find yourself asking the same thing: “Where do I go from here?” In this BOOK, you’ll learn just that. How to think, how to reason, how to create anticipation for a random viewer to keep them interested. Of course your clients will love anything with themselves in it, but when a stranger is moved by a wedding film for someone they don’t know, they’ll be calling YOU when they get married. In this wedding editing training BOOK you’ll start with an empty timeline and learn how to build a story, the process you should take, how to prioritize and organize your footage, how to decide what direction to take your story, how to pick a sound track that matches your story perfectly, and how to work with a narrative to create seamless, conversational wedding films. This BOOK will put you on track to make every one of your clients a walking advertisement for your filmmaking business."

http://haldigital97.com/https://vimeo.com/115837407

https://vimeo.com/search?q=haldigital97

 
 Всички права са запазени. 2009 | RSS